Woning splitsen Rotterdam

Splitsen
21/8/2024
Woning splitsen Rotterdam

Woning splitsen Rotterdam

Ben je van plan om een gebouw te splitsen in zelfstandige appartementen of wil je één woning verbouwen tot meerdere woningen? In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over het aanvragen van vergunningen voor zowel kadastrale splitsingen als woningvorming.

Splitsingsvergunning Rotterdam

In elke gemeente gelden weer verschillende regels voor het aanvragen van een vergunning voor het splitsen van een gebouw in appartementsrechten. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden.

Na een splitsing bestaat het gebouw uit meerdere appartementsrechten, die afzonderlijk van elkaar kunnen worden verkocht. De splitsing moet geregeld worden via een notaris, die de wijzigingen moet doorgeven aan het Kadaster. Bij de gemeente Rotterdam heb je een splitsingsvergunning nodig wanneer het gaat om een project van maximaal 24 woningen in een gebouw van 25 jaar of ouder. Wanneer een gebouw nog geen 25 jaar oud is, regel je de wijzigingen via een notaris.

Gemeentelijke kosten splitsingsvergunning

De kosten in 2024 zijn afhankelijk van het aantal woningen en bedrijfsruimten. Hieronder de legeskosten welke de gemeente hanteert voor het afhandelen van de splitsingsvergunning:

  • Minder dan 12 woningen of bedrijfsruimten: € 926,60 per eenheid.
  • 12 tot 20 woningen en bedrijfsruimten: € 10.820,10 voor het complete plan.
  • 21 tot 32 woningen en bedrijfsruimten: € 11.888,10 voor het complete plan.
  • 33 tot 40 woningen en bedrijfsruimten: € 13.521,80 voor het complete plan.
  • 41 tot 48 woningen en bedrijfsruimten: € 15.454,00 voor het complete plan.
  • Meer dan 48 woningen en bedrijfsruimten: € 19.340,00 voor het complete plan.

Eisen splitsingsvergunning Rotterdam

De gemeente Rotterdam stelt een aantal eisen aan het indienen van een splitsingsvergunning. De documenten en stukken die ingediend dienen te worden zijn:

  1. De datum
  2. Contactgegevens van de eigenaar in Nederland
  3. Adres van het te splitsen gebouw
  4. Recente kadastrale gegevens
  5. Bouwjaar van het gebouw
  6. Aantal te vormen appartementsrechten
  7. Huidige en toekomstige bestemming van de appartementen
  8. Gegevens van de huidige bewoners
  9. Splitsingsplan volgens wettelijke eisen
  10. Concept splitsingsakte gebaseerd op het Modelreglement
  11. Taxatierapport met onderhoudsbeoordeling

Eén van de belangrijkste elementen hierin is de staat van de woning gezien dit ervoor kan zorgen dat je eerst bouwkundige wijzigingen dient door te voeren alvorens je mag splitsen. Check dit dus goed voorafgaand aan het indienen van de splitsingsvergunning.

Woningvorming Rotterdam

Hierboven hebben we uitgelegd hoe het werkt om twee of meerdere appartementen kadastraal te splitsen, zodat je ze bijvoorbeeld los kunt verkopen. Dit kan echter pas wanneer de woningen bouwkundig al gesplitst zijn en hun eigen huisnummers hebben. Wanneer je een bestaande woning met huisnummer naar twee of meerdere woningen wilt verbouwen hebben we het over woningvorming. Je voegt hierbij namelijk woningen toe op de markt. Om woningvorming mogelijk te maken zal er een verbouwing moeten worden uitgevoerd en bij de gemeente Rotterdam een woningvormingsvergunning worden aangevraagd.

Eisen vergunning woningvorming Rotterdam

Om een bestaande woning te splitsen in Rotterdam naar twee of meerdere woningen dien te voldoen aan een aantal eisen. Indien je niet kunt voldoen aan deze eisen zal de gemeente geen vergunning tot woningvorming afgeven. De belangrijkste eisen waar je aan dient te voldoen:

  • In de meeste wijken moet de kleinste woning na de verbouwing minimaal 50 m² zijn.
  • In andere wijken moet dit minimaal 85 m² zijn. Welke eisen voor jouw wijk gelden staat omschreven in de huisvestingsverordening.

Los van de bovenstaande eisen heb je uiteraard te maken met alle bouwkundige eisen en het bestemmingsplan. Dit is maatwerk en zal dus per locatie goed onderzocht moeten worden.

Conclusie woning splitsen Rotterdam

Samengevat komt het erop neer dat je niet zomaar van één woning meerdere woningen kunt maken en dat de gemeente Rotterdam hier onder voorwaarden vergunningen voor afgeeft. Dit geldt voor zowel het bouwkundige- als het kadastraal splitsen van een woning. Aan welke eisen je dient te voldoen en welke vergunningen je nodig hebt dien je goed uit te laten zoeken voordat je aan een project begint. Dit kan je veel kosten en tijd besparen.

Geschreven door:
ing. Peter van den Berg

Wil jij je woning splitsen of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op.

ing. Peter van den Berg
Projectleider
In dit artikel:

Misschien vind je dit ook interessant:

Een afspraak maken met Visional? Neem nu contact op

Wil je een afspraak maken met Visional, omdat je met een vraagstuk zit betreffende jouw vastgoedproject? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Portrait foto van Peter van den Berg
Splitsen
Verbouw
Vergunningen