Wat is een splitsingstekening?
In deze blog gaan we je alles vertellen over een splitsingstekening. Een splitsingstekening is een plattegrond die aangeeft welke delen van een gebouw gemeenschappelijk zijn en welke delen toebehoren aan individuele appartementseigenaren. Zo zie je welke ruimtes voor individueel gebruik zijn, zoals kamers, en welke voor gemeenschappelijk gebruik, zoals gangen of liften.
Sinds 1973 is het verplicht om een splitsingstekening samen met de splitsingsakte in te schrijven bij het Kadaster. Dit zorgt ervoor dat alle eigenaren hun rechten en verantwoordelijkheden duidelijk hebben vastgelegd.
Eisen voor een splitsingstekening
Als je een splitsingstekening voor appartementen wilt indienen, is het belangrijk om te weten aan welke eisen je moet voldoen. Met de volgende checklist kun je controleren of je splitsingstekening aan alle eisen voldoet:
- Zorg ervoor dat de tekening(en) niet geprint of gescand zijn, dan zijn de tekeningen namelijk niet zo goed leesbaar.
- De kadastrale grens moet overeenkomen met de tekening.
- Op de tekening moet een noordpijl afgebeeld zijn en een juiste straalliniaal
- De situatieschets moet doelmatig raadpleegbaar zijn. Het is belangrijk dat het perceelnummer duidelijk leesbaar is. Een plaatselijke aanduiding met huisnummer is ook voldoende. Dus een kadastraal of geografisch kaartje kan ook volstaan. In verhouding met het te splitsen object neemt de situatieschets een ondergeschikte positie in.
- De situatieschets moet doelmatig raadpleegbaar zijn. Belangrijk is dat het perceelnummer duidelijk te lezen is. Een plaatselijke aanduiding met huisnummer is ook voldoende. Dus een kadastraal of geografisch kaartje kan ook volstaan. In verhouding met het te splitsen object neemt de situatieschets een ondergeschikte positie in.
- Gebruik de complexaanduiding in de titel en niet het grondperceel
- Wanneer je arceringen in de tekening maakt, vermeld dan altijd in de legenda wat deze arceringen betekenen.
- De inhoud van het aanvraagformulier voor vaststelling complexaanduiding moet overeenkomen met wat op de tekening staat.
- Bij een wijziging of onder splitsing moet de tekening overeenkomen met de vorige splitsingstekening.
- Het pdf-bestand moet versie 1.7 type A-2(u) of hoger zijn.
Woning splitsen zonder vergunning
Vaak heb je voor de uitvoering van een splitsing een vergunning nodig. Het uitvoeren van een splitsing zonder vergunning kan grote problemen veroorzaken en kost vaak meer dan het oplevert. Het is mogelijk om een woning te splitsen zonder vergunning, maar alleen als de woningen al bouwkundig zijn gesplitst en een eigen huisnummer hebben, en dit alleen geldt in gemeentes waar geen splitsvergunning nodig is. Voor meer informatie kun je onze blog 'Woning splitsen zonder vergunning' bekijken.
Kadastraal splitsen
Kadastraal splitsen van een woning houdt in dat je een bestaand eigendom juridisch verdeelt in twee afzonderlijke eigendommen. Deze eenheden worden apart geregistreerd bij het Kadaster.
Juridische splitsing
Juridisch splitsen van een woning betekent dat de afzonderlijke eenheden na het kadastraal splitsen ook juridisch worden gescheiden. Hierdoor kunnen ze onafhankelijk van elkaar worden verkocht of verhuurd. Dit gebeurt vaak na een bouwkundige splitsing, waarbij de woningen een eigen huisnummer krijgen en voldoen aan bouwkundige eisen om gesplitst te kunnen worden.
Wil je meer weten over splitsen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw pand? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Hulp nodig bij het splitsen van jouw pand?
Misschien vind je dit ook interessant:
Een afspraak maken met Visional? Neem nu contact op
Wil je een afspraak maken met Visional, omdat je met een vraagstuk zit betreffende jouw vastgoedproject? Neem dan vandaag nog contact met ons op.