Een prefab dakopbouw bouwen. Wat komt er allemaal bij kijken?

Verbouw
31/8/2023

Wat is een prefab dakopbouw?

De naam zegt het eigenlijk al. Het gaat hier om “pre fabricated”. Dit betekent dat het van tevoren gefabriceerd is. Maar wat moet dit nou precies voorstellen? Het is simpel gezegd van tevoren deels gemonteerd en in elkaar gezet. Meestal wordt een prefab dakopbouw al in elkaar gezet in de fabriek en geplaatst op de bouwplaats. Dit is ideaal als je doelt op een snelle verbouwing. Zo kan een prefab dakopbouw vaak al in een werkdag geplaatst worden. Best handig toch?

Wat zijn de voor- en nadelen van een prefab dakopbouw?

Voordelen:

  • Voordeliger dan een dakopbouw op maat

Omdat een prefab dakopbouw in alle vrijheid en rust kan worden gebouwd in de werkplaats vallen de kosten vaak lager uit. Daarbij zijn het vaak vrij standaard vormen of maten wanneer je voor prefab kiest. Dit maakt de bouw gemakkelijker en dus goedkoper. Er hoeven bijvoorbeeld ook geen hoge huur kosten betaald te worden voor bouwcontainers en kranen op de bouw. Dit komt omdat de bouw op locatie vaak maar één of twee dagen kost.

  • Versnelde verbouwing

De opbouw is bijna altijd binnen maximaal één of twee werkdagen geplaatst. Dit zorgt ervoor dat jijzelf en omwonenden maar een korte periode last hebben van de bouw.

  • Zeer goede kwaliteit

De aannemer die je inschakelt zal kwalitatieve materialen gebruiken om jouw opbouw zo lang mogelijk mee te laten gaan. Over het algemeen zie je dat er het meest met hout gewerkt wordt. Wanneer dit prefab wordt gemaakt voorkom je bouwvocht, omdat het hout niet is blootgesteld aan weer en wind.

Nadelen:

  • Vaak tot altijd dezelfde maten

Je kan niet heel kieskeurig zijn als je kiest voor een prefab dakopbouw omdat er weinig keuzemogelijkheden zijn.  Het zijn vaak namelijk “de standaardmaten”.  Dus als je iets unieks in gedachte hebt, dan is een geproduceerd opbouw niet verstandig.

Heb je een vergunning nodig voor een prefab dakopbouw?

Net zoals bij veel uitbreidende bouwplannen, heb je voor ongeveer elke dakopbouw een vergunning nodig — ook voor een prefab dakopbouw.  Er moet namelijk eerst worden gekeken of je plannen haalbaar zijn. Dit kan je doen door een bouwkundig tekenbureau in te schakelen.  Zij kijken of jouw plannen en ideeën mogelijk zijn.  De desbetreffende persoon die je inschakelt gaat dan één voor één kijken of je eisen haalbaar zijn. Dit doet hij door middel van het bestemmingsplan en de welstandscriteria ernaast te houden en een check op de onderliggende constructie.

Bouwtekening prefab dakopbouw? Wat staat erop?

De essentiële onderdelen die een tekenaar terug zal laten komen zijn:

  • De situatietekening waarop te zien is hou het gebouw zich verhoudt tot omliggende bebouwing en het perceel;
  • Plattegronden van elke verdieping. Hier kun je onder anderen de oppervlaktes op zien en de dragende muren;
  • De gevel aanzichten. Dit is belangrijk, omdat hierop het veranderende gevelbeeld te zien is;
  • Doorsnedes. Hierop is te zien waar alle dragende wanden zich bevinden.

Wat kost een prefab dakopbouw?

Ik benoemde eerder in deze blog al dat een prefab dakopbouw voordeliger is dan een normale dakopbouw. Maar waarom dan eigenlijk? Het zijn toch allebei dakopbouwen? Een dakopbouw die van tevoren gefabriceerd is, is goedkoper omdat het bouwwerk nu alleen nog maar aan elkaar moet worden vastgemaakt op locatie en hiermee veel kosten tijdens de bouw worden bespaard. Daarnaast zijn de materialen die worden gebruikt bij het maken van een prefab dakopbouw relatief goedkoper dan die van een dakopbouw op maat, omdat materialen wat meer op standaard maatvoering kunnen worden geselecteerd en gebouwd. De exacte kosten zijn afhankelijk van veel factoren. Het is daarom verstandig om eerst een schetsontwerp uitgewerkt te hebben. Hiermee kun je een gerichte offerte aanvragen bij een aannemer.

Geschreven door:
ing. Peter van den Berg

Een dakopbouw bouwen?

ing. Peter van den Berg
Projectleider
In dit artikel:

Misschien vind je dit ook interessant:

Een afspraak maken met Visional? Neem nu contact op

Wil je een afspraak maken met Visional, omdat je met een vraagstuk zit betreffende jouw vastgoedproject? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Portrait foto van Peter van den Berg
Verbouw