Alles wat je moet weten over: Verdieping bijbouwen

Vergunningen
29/7/2024
Alles wat je moet weten over: Verdieping bijbouwen

Alles wat je moet weten over: Verdieping bijbouwen

Regelmatig zijn huizeneigenaren op zoek naar meer woonruimte. Uitbouwen is vaak een ideale oplossing om meer ruimte te creëren voor jouw woning. Er zijn veel verschillende vormen van uitbouwen. In deze blog belichten we de dakopbouw, een uitbouw die je de mogelijkheid biedt om een extra verdieping bij te bouwen. Een opbouw is de ideale oplossing wanneer je meer ruimte in huis wilt, zonder vierkante meters van je tuin op te offeren.

Uitbouw met verdieping

Er zijn verschillende soorten uitbouwen. De eerste die we bespreken, is een uitbouw met een verdieping. Dit is een uitbreiding op de begane grond met een extra verdieping erbovenop. Hiermee kun je extra woonruimte creëren op de begane grond, bijvoorbeeld voor een grotere woonkamer of keuken. Op de extra verdieping kun je dan weer ruimte toevoegen, bijvoorbeeld voor een slaapkamer.

Uitbouw eerste verdieping

Je kunt ook een uitbouw maken op de eerste verdieping. Als de begane grond groter is dan de eerste verdieping, kun je daarboven uitbouwen. Dit betekent dat je een opbouw plaatst op een bestaande structuur. Vaak gebeurt dit boven een garage of een enkelzijdige aanbouw. Het is belangrijk dat de bestaande structuur sterk genoeg is, omdat een opbouw extra draagkracht vraagt van de constructie.

Dakopbouw plat dak

De meest eenvoudige en efficiënte manier van een dakopbouw is er eentje op een plat dak. Dit kan dus een opbouw zijn op de eerste verdieping, maar kan ook als extra verdieping worden toegevoegd. Een dakopbouw op een plat dak hoeft vaak geen maatwerk te zijn, waardoor de kosten vaak lager zijn. Er zijn veel mogelijkheden om een prefab dakopbouw te kopen; deze zijn vaak goedkoper en kunnen soms al in een dag geplaatst worden. Een dakopbouw op een plat dak heeft vele voordelen:

  • Optimale benutting van ruimte: Doordat er geen schuine zijden in zitten, creëer je meer bruikbaar oppervlak.
  • Snelle plaatsing: Een prefab dakopbouw kan binnen een dag geplaatst worden.
  • Goedkoop: Doordat er geen maatwerk nodig is, zijn de kosten lager.

Dakopbouw tekening

Je kunt niet zomaar een dakopbouw plaatsen. Hiervoor heb je natuurlijk een vergunning nodig met bijbehorende tekeningen. Het is belangrijk om hiervoor specialisten te raadplegen. Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden. Er moet altijd een goede constructieberekening worden gemaakt. Zo weet je zeker dat het huis de extra verdieping kan dragen. Ook moet er nagedacht worden over isolatie en ventilatie. Doordat je met meerdere factoren rekening moet houden is het verstandig om je goed te laten informeren.

Wij helpen je graag met jouw opbouwproject. Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Geschreven door:
ing. Peter van den Berg

Meer weten over een verdieping bijbouwen?

ing. Peter van den Berg
Projectleider
In dit artikel:

Misschien vind je dit ook interessant:

Een afspraak maken met Visional? Neem nu contact op

Wil je een afspraak maken met Visional, omdat je met een vraagstuk zit betreffende jouw vastgoedproject? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Portrait foto van Peter van den Berg
Vergunningen
Tekeningen
Verbouw
Wonen particulier