Uitpondproject

Projecten
26/7/2024
Uitpondproject

Uitpondproject

Wanneer je investeert in een pand, kan dit zijn voor meerdere doeleinden. Het kan een project zijn om te verhuren, maar ook een project voor de verkoop. Wanneer je een huurwoning wilt verkopen, noemen we dit uitponden. Je ziet steeds vaker dat beleggers, investeerders of andere vastgoedondernemers besluiten om huurwoningen te verkopen. In deze blog vertellen wij hier meer over en bespreken we de verschillende beweegredenen om te kiezen voor een uitpondproject.

Wet betaalbare huur

Om te begrijpen waarom er steeds meer woningen worden uitgepond, moeten we eerst iets vertellen over de Wet Betaalbare Huur. Dit wetsvoorstel heeft als doel om de huurmarkt eerlijker en toegankelijker te maken voor huurders. Door deze wet komen er maatregelen die de huurprijs reguleren, waardoor verhuurders in sommige gevallen minder huur kunnen ontvangen dan voorheen. Ook zullen er beperkingen zijn om de huur (jaarlijks) te verhogen. Een ander belangrijk onderdeel van de wet is het puntenstelsel. Het puntenstelsel wordt geïntroduceerd om de prijs-kwaliteitverhouding van de woning te waarborgen. Op basis van oppervlakte, energielabel, voorzieningen, ligging en andere factoren worden punten aan de woning toegekend. Hoe meer punten je woning heeft, hoe meer huur je mag vragen als verhuurder.

Waarom uitponden?

Door de Wet Betaalbare Huur kunnen er dus voor verhuurders veel dingen veranderen. Dit is een reden waarom er vaak voor uitponden wordt gekozen. Er zijn drie hoofdredenen waarom verkopen de voorkeur krijgt boven verhuren:

  1. Rendement: Door de Wet Betaalbare Huur wordt de verhuurder beperkt in het vaststellen van de huurprijs. Het kan dus zijn dat je rendement moet inleveren doordat je niet de huurprijs kan vragen die je in eerste instantie in gedachten had. Hierdoor kan verkopen sneller en meer rendement opleveren dan verhuren, zeker doordat de verkoopprijzen van dit type woningen vaak gunstig zijn.
  2. Onzekerheid: Doordat de wet gepaard gaat met veel regelgeving en onzekerheden, is het lastig om te voorspellen hoe de inkomsten van de verhuurders er over een paar jaar uit zullen zien. Deze onzekerheid kan de drempel voor verhuurders verlagen om de woning te verkopen.
  3. Gemak: Deze reden sluit goed aan bij de vorige. Doordat er meer regels komen voor verhuurders, kan het zijn dat verhuurders meer tijd en moeite moeten steken in het verhuren en beheren van een huurwoning. Ook dit maakt het voor veel verhuurders aantrekkelijker om voor uitponden te kiezen.

Uitdagingen van uitponden

Het lastige is natuurlijk dat je niet zomaar van je huurwoning af komt. Het verkopen brengt namelijk enkele uitdagingen met zich mee. Allereerst moet de huurder natuurlijk vertrekken. Het kan in sommige gevallen dus enige tijd duren voordat je kunt uitponden, afhankelijk van de contracten en afspraken met de huurders. Het uitponden van een woning is natuurlijk geen garantie op goed rendement. Wij hebben veel ervaring met uitpondprojecten en kunnen je voorzien van goed advies voor meer rendement. Vaak zie je dat een splitsing of een verbouwing meer rendement kan opleveren wanneer je voor verkoop kiest. Wij onderzoeken graag wat er mogelijk is voor jouw pand, zodat we samen het maximale uit jouw woning kunnen halen.

Geschreven door:
ing. Peter van den Berg

Wil je meer weten over uitpondprojecten of ander advies nodig?

ing. Peter van den Berg
Projectleider
In dit artikel:

Misschien vind je dit ook interessant:

Een afspraak maken met Visional? Neem nu contact op

Wil je een afspraak maken met Visional, omdat je met een vraagstuk zit betreffende jouw vastgoedproject? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Portrait foto van Peter van den Berg
Projecten
Vastgoed begrippen